Detinguda una banda criminal que va realitzar robatoris a Berga, Borredà i Puig-reig

Divendres, 29 d’abril de 2016

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 20 d'abril onze persones amb edats d'entre 28 i 60 anys i de nacionalitat albanesa, romanesa, espanyola i marroquina, com a presumptes autors de 42 robatoris amb força en diversos domicilis d'arreu de Catalunya, entre els quals, habitatges de Berga, Puig-reig i Borredà.

Segons la policia catalana, l'organització criminal actuava principalment a les comarques del Pirineu, de la Catalunya Central, Girona i la conurbació de Barcelona, des de setembre del 2015. Arran d'aquests primers robatoris, l'Àrea d'Investigació Criminal del Pirineu en col·laboració amb les Unitats d'Investigació d'altres comissaries van engegar una investigació que va acabar amb la detenció i identificació dels principals components de la banda. 

L'organització criminal estava liderada per ciutadans albanesos i, concretament, per un noi de 28 anys que es nodria de compatriotes que seleccionava a Albània i que traslladava posteriorment a Catalunya amb l'única finalitat de delinquir. Aquestes persones obtenien allotjament, principalment a Barcelona i, en cas que es neguessin a robar, se'ls tornava directament al seu país d'origen. 

Per efectuar els robatoris feien servir vehicles adquirits per un altre romanès també detingut, i tant la documentació com les assegurances dels vehicles estaven a noms de terceres persones.

Mateix patró

Els robatoris tenien un mateix patró. El líder de l'organització seleccionava els indrets on delinquir, gairebé sempre habitatges aïllats o pisos amb finestres de fàcil accés, i entraven als immobles en la franja horària del vespre, ja que d'aquesta manera podien saber si hi havia algú. En cas que si, descartaven la casa. 

Un cop a dins, registraven totes les estances per localitzar diners, joies, rellotges i altres objectes de fàcil transport i col·locació al mercat negre, i les venien a una família que regentava una empresa de numismàtica a Barcelona. 

Conxorxa dins dels Mossos

Segons han explicat els Mossos d'Esquadra, una de les principals dificultats que es van trobar els investigadors va ser que l'intèrpret albanès que treballava en primera instància dins del cos policial, de 40 anys i amb domicili a l'Hospitalet de Llobregat, estava conxorxat amb els investigats. 

Això feia que els pogués avisar, amb l'objectiu que poguessin extremar les mesures de protecció, tot continuant la seva activitat delictiva. 

No obstant això, i després de vuit entrades i escorcolls en pisos de Barcelona, Cerdanyola del Vallès i l'Hospitalet, es van detenir onze persones com a presumptes autores de delictes de pertinença a organització criminal, robatori amb força, recaptació, falsificació documental i revelació de secrets, podent recuperar una gran quantitat d'objectes procedents dels robatoris. 

Tal com ha explicat la policia catalana, la culminació d'aquest operatiu que s'ha anomenat Krujë ha permès desmuntar l'organització, des del seu líder fins a totes les seves filials.

Sis dels detinguts han ingressat a presó, després que tots hagin declarat en seu judicial. No obstant això, i malgrat donar l'organització per desmantellada, els investigadors no descarten que es puguin detenir més persones en els propers dies.  

Darrera actualització: 23.08.2020 | 11:00