Història

Antecedents


Els orígens de Borredà cal buscar-los a l'església parroquial de Santa Maria, situada avui dia al bell mig de la plaça Major, construïda l'any 856 i propietat del Comte Guifré el Pelós, que la cedí al monestir de Santa Maria de Ripoll.

Borredà va créixer a l'ombra de la seva església i del gran monestir ripollès. Els seus habitants, pagesos i ramaders vivien escampats en masies, però al segle XIII va començar a formar-se el nucli urbà a l'entorn de la parròquia i d'un hostal que acollia als caminants que passaven per camí de Berga a Ripoll. Aquí és quan es van començar a dibuixar a l'entorn del nucli central de la plaça els carrers de Berga, Manresa i Frontanyà, carrers que als segles XVII i XVIII s'ompliren de vida i de treball. Borredà es trobava a peu de l'antic camí ral de Berga a Ripoll, camí que encara era utilitzat fins al segle XIX, i que és avui la via de comunicació més important del municipi. Borredà va créixer amb la síntesi de gent del Sud de França i dels fadristerns de les masies que s'establiren al poble per fer de paraires i teixidors de llana. Durant aquests anys es van construir habitatges, molins bataners i fariners, i grans ramats de xais pasturaven a les muntanyes veïnes. Gràcies a la importància que tingué la indústria tèxtil, es pogué construir l'actual església. Però al segle XIX fou el segle de les crisis: la indústria del cotó arruïnà els negocis a l'entorn de la llana i a més a més Borredà s'implicà en les tres guerres carlines.

Borredà avui


Borredà té avui dia més de 500 habitants empadronats, però els caps de setmana i sobretot la temporada d'estiu pot arribar a multiplicar per quatre la seva població. Una de les raons per les quals hi ha aquesta crescuda en el nombre d'habitants en aquestes temporades és, perquè al llarg del seu terme municipal de Borredà hi podem trobar diversos càmpings, cases de turisme rural, cases de colònies i al poble mateix hi ha una zona esportiva que consta de camp de futbol, pista de tennis, pista de petanca, pista de futbol sala i piscines.

El teixit social del municipi és molt actiu, agrupa les entitats següents: la Colla Gegantera, el Grup de Teatre, la Junta de la Tercera Edat, la Comissió de Festes, i el Grup de Rock. I és que a Borredà hi podem realitzar un munt d'activitats com ara el senderisme, l'escalada, l'espeleologia, esports nàutics a l'embassament de la Baells, pescar a la Riera de Merlès o bé esquiar a les pistes més properes com La Molina, La Masella o el Port del Comte.

Veniu i comproveu-ho!!!

Darrera actualització: 5.10.2020 | 20:51
Darrera actualització: 5.10.2020 | 20:51